Of je nu op zoek bent naar een ijssalon, kapper, algemene gezelligheid of een uitzendbureau. Beek en Donk is waar je moet zijn. Deze Brabantse parel, gelegen in de Peelrand telt net iets meer dan 10.000 inwoners maar is desondanks een bruisend dorp.
Tot 1 januari 1997 was Beek en Donk een zelfstandige gemeente, tegenwoordig is het een onderdeel van gemeente Laarbeek, net als buurdorp Aarle-Rixtel. De twee dorpskernen van de voormalige heerlijkheid, die ten noorden van Helmond ligt, zijn rondom de Sint-Michaëlkerk en Sint-Leonarduskerk gebouwd. Net buiten het dorp ligt een landgoed met het kasteel Eikenlust, dat toegankelijk is voor het publiek. Het kasteel zelf is overigens privéterrein.
Meer bezienswaardigheden
Kasteel Eikenlust is niet de enige bezienswaardigheid in de omgeving van Beek en Donk, of “Beek” zoals het vroeger genoemd werd. In Aarle-Rixtel staat het eeuwenoude kasteel Croy, waarvan nog steeds niet bekend is wanneer het precies gebouwd is. Ook is het kloostercomplex Mariëngaarde zeker een bezoekje waard. Het oorspronkelijke complex dateert uit 1500 en werd in 1597 hersteld. In de kapel bevindt zich een kopie van beroemd drieluik en het beeldje van Onze-lieve-vrouwe van Aarle-Rixtel vind je er ook.
Werken en wonen
Beek en donk is echt een woongemeente met een kleine economie, bestaande uit een aantal kleine MKB’s. Veel forenzen hebben een prachtig stekkie gevonden in dit dorp. Zij werken vooral in Eindhoven, Veghel en Helmond en in sommige gevallen zelfs ’s-Hertogenbosch, Venray en Nijmegen. Omdat Beek en Donk zo’n gemoedelijk dorp is én goede scholen binnen haar dorpsgrenzen heeft, is het een ideale plek om een huis te kopen.
Natuur
Beek en Donk ligt tussen het dal van de Goorloop en het dal van de Aa en de Zuid-Willemsvaart loopt er ook. Langs deze waterwegen liggen talloze bossen, velden en moerasgebieden met nog meer wandelmogelijkheden. De paden zijn allen goed aangegeven en brengen je langs de meest pittoreske plekjes.